DOLAR 32,5589 0.26%
EURO 35,0334 0.61%
ALTIN 2.437,17-0,04
BITCOIN 2034167-1,98%
İstanbul
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

4’üncü nesil dağ çamurundan çömlek…
  • News 34
  • Genel
  • 4’üncü nesil dağ çamurundan çömlek…

4’üncü nesil dağ çamurundan çömlek…

ABONE OL
Ekim 18, 2023 08:40
4’üncü nesil dağ çamurundan çömlek…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’da kardeşiyle beraber 4’üncü nesil olarak sokak arasında çanak çömlek mesleğini sürdürmeye devam eden Mehmet Özkalkan, dağ çamurundan yaptığı çalışmaları tek tek işliyor.

Merkez Sur ilçesinde 4’üncü nesil olarak çanak çömlek satan Mehmet Özkalkan, el emeğiyle işledikleri çömleklerin garantili olduğunu, özel olarak ürettikleri 10 çeşit modeli toptan ve perakende olarak esnafa sattıklarını söyledi.

4'üncü nesil dağ çamurundan çömlek...

Şehir büyüdükçe kaldığı yerde yabancılaştığını belirten Özkalkan, “Çarşıdaki çerezci, tatlıcı ve baharatçılar yüzünden dükkan kiralayamıyorum. 55-60 bin lira kira istiyorlar. Bizim yaptığımız bu el emeğiyle kirayı ödememiz mümkün değil. Şu anda çanak çömlek aklınıza ne gelirse hepsini el emeğiyle yapıp satıyorum. Bende olan çömlek garantili, fabrikasyon değil. Çarşıdaki helvacı bile çömlek satıyor bırakın ben kendi işimi yapıp satayım. AVM’lerde çömlek satıyorlar hepsi fabrikasyon. Yemeği yaptığın zaman kokuyor, patlıyor benim yaptıklarımın hepsi el yapımı doğal ve dağ çamurundan yaptırıyorum” dedi.

4'üncü nesil dağ çamurundan çömlek...

Çömlekleri yalnızca bahar ayında yaptırdıklarını, kışın yaptırınca toprağın sağlıksız olduğunu ve koku yaptığını ifade eden Özkalkan, “Toprak, güneşin kendi ısısında doğal haliyle nemini kusup kuruması gerekiyor. Bazıları çakma yapıyor gelip benden alıp kalıbını çıkarıp sağlıksız bir şekilde yapıyor. Vatandaş da anlamıyor, alıyor emeğimizi çalıyorlar hakkımızı arayamıyoruz” diye konuştu.

4'üncü nesil dağ çamurundan çömlek...

Silikondan kalıplarını çıkardıktan sonra dökümlerini kardeşiyle beraber yaptıklarını belirten Özkalkan, “Kuruduktan sonra boyasını yapıyorum ve 10 aşamadan geçerek tamamlıyorum. Şu anda bende olan çeşit Güneydoğu’da hiçbir bölgede yok” şeklinde konuştu.

4'üncü nesil dağ çamurundan çömlek...

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.