 
                     
Ankara Kent Konseyi, Türk Dünyası 10. Belgesel Film Festivali’nin ödül törenine ev sahipliği yaptı. Uzun, kısa ve öğrenci belgeseli kategorilerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda kazananlar ödüllerini aldı.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TÜRKSOY, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TİKA ve YTB’nin destekleriyle düzenlenen festivalin ödül töreni 24 Ekim 2025 tarihinde Ankara’da gerçekleşti.
Tören, Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Almula İdil Kılıç’ın “Semerkant’tan Buhara’ya Türk Çini Kültürü” temalı sergisinin açılışıyla başladı. Açılışta Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda sanatçı ve yönetmen de hazır bulundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasının Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Festival Direktörü Menderes Demir yaptı. Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise konuşmasında kültür ve sanata verdikleri desteği vurguladı.
Yaşam Boyu Onur Ödülü Abdurrahman Keskiner’in
Festival kapsamında Türk Dünyası Yaşam Boyu Onur Ödülü, Abdurrahman Keskiner’e takdim edildi. Ödülünü BİROY Başkanı Renan Bilek verdi. TÜRKSOY Özel Ödülü ise TÜRKSOY Daire Başkanı Selim Sezer tarafından sunuldu. Ödül töreninde ayrıca birçok önemli isim, dereceye giren filmlerin yönetmenlerine ödüllerini teslim etti.
Uzun Belgesel Kategorisinin Galibi “Zamanın Kıyısında Sınav”
Uzun Belgesel kategorisinde birincilik ödülünü İlkay Nişancı yönetmenliğinde çekilen Zamanın Kıyısında Sınav kazandı. İkinciliği Son Göçebeler filmiyle Gabit Bokenbay elde ederken, üçüncülük ödülü Domates Biber Depresyon filmiyle Aybüke Avcı’ya verildi.
Jüri Özel Ödülü Kavak Ağacının Gölgesinde filmiyle Kenan Diler’in olurken, Belgesel Sinemacılar Birliği En İyi Belgesel Ödülü ve FİYAB En İyi Yapım Ödülü Kür- Çaylar Anası filmiyle Seyran Mahmudoghlu Badalov’a gitti. TRT En İyi Film Ödülü ise Son Göçebeler filmine layık görüldü.
Kısa ve Öğrenci Belgesellerinde Genç Yönetmenler Öne Çıktı
Kısa Belgesel Yarışması’nda birincilik, Venüse Açılan Pencere filmiyle Zeliha Karakoca’nın oldu. İkincilik ödülünü Baletler Köyü filmiyle Fatih Diren alırken, üçüncülük ödülü İsmimi Yaz filmiyle Begüm Aksoy ve Deya Ar’a verildi. Jüri Özel Ödülü ise Moğolistan Kazak Kartal Avcıları filmiyle Jantumar Dagis’in oldu.
Öğrenci Belgesel Yarışması’nda birinciliği Akış filmiyle Seyitbek Makeleev kazandı. Dağ Çocukları filmiyle Guliza Abdykamilova ikinci, Hayalet Ağlar filmiyle Ayşenur Sülün üçüncü oldu. Jüri Özel Ödülü Dağların Sesleri filmiyle Diana Rahmanova’ya, Öğrenci Jürisi En İyi Film Ödülü ise Yolun Yarısında filmiyle Yusuf Demirli’ye verildi.
Türk Dünyası Temalı Özel Ödüller
Festival kapsamında ayrıca tematik ödüller de sahiplerini buldu:
. Modern İpekyolu Ödülü: Toprağa Dönüş (Back To The Land) – Kerem Kurtuluş
. Türk Dünyası Onur Ödülü: Toprağa Dönüş (Back To The Land) – Kerem Kurtuluş
. TÜRKSOY Özel Ödülü: Vaveyle Vaveyla – Umut Mete Soydan
. Türkistan Özel Ödülü: Türkistan Kaygısı – Ruziboy Kuldaşev
. Türk Dünyası Temalı Film Özel Ödülü: İlhamın Sırrı (The Secret Of Inspiration) – Nurayım Marat Kızı
Kültürel Etkileşimi Güçlendiren Festival
10. yılına ulaşan Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Türk dünyasından sinemacıları bir araya getirerek kültürel diyaloğu desteklemeye devam ediyor. Festival, sinemanın ortak bir dil olarak Türk kültür mirasını genç kuşaklara aktarmada önemli bir platform olmayı sürdürüyor.
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 