DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2046460-0,90%
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstanbul’da “Batı Azerbaycan Gerçekleri Uluslararası Düzeyde” Türkiye Forumu yapıldı.
  • News 34
  • Genel
  • İstanbul’da “Batı Azerbaycan Gerçekleri Uluslararası Düzeyde” Türkiye Forumu yapıldı.

İstanbul’da “Batı Azerbaycan Gerçekleri Uluslararası Düzeyde” Türkiye Forumu yapıldı.

ABONE OL
Eylül 18, 2023 12:40
İstanbul’da “Batı Azerbaycan Gerçekleri Uluslararası Düzeyde” Türkiye Forumu yapıldı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Azerbaycan’ın Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet desteği ve Kızılelma Gençleri Bilgilendirme Sosyal Birliği, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu’nun katkılarıyla 29 Temmuz saat 18:00’da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) İstanbul ofisinde, “Batı Azerbaycan Gerçekleri Uluslararası Düzeyde” Türkiye Forumu gerçekleştirildi.

Foruma, Türkiye ve Azerbaycan’dan STK temsilcileri, tarihçi-yazar, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.

Kızıl Elmasız Türk Düşünülemez !

Forumun açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Agil ALESGER şu sözleri söyledi; “Kızıl elmasız Türk düşünülemez. Azerbaycan Türkiye’nin manevi desteğiyle, Türk dünyasının başkentinde iki ay yıldızlı bayrak beraber dalgalanıyor” dedi.
Sivil toplum kuruluşları ve devlet ajanslarına teşekkürlerini sundu.
“Ermeni, pazar yerlerini ve sivilleri darmadağın etti. Herkes umutsuzken biz umudumuzu yitirmedik. Batı Azerbaycan’da sivil toplum örgütleri olarak bayrağımızı dalgalandıracağız.”
Son olarak tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Azerbaycan’ın İstanbul Konsolosu Zaur ALLAHVERDİZADE de tarihte yaşanılanları hatırlatarak, “Sovyetler döneminde etnik temizlik politikası uygulandı. Türkler sınır dışı edildi, yer isimleri değiştirildi, tarihi ve kültürel anıtlar yok edildi. Ermeniler tarafından Türk dünyasının coğrafi bakımdan parçalanmasına yönelik adım atıldı.” diye konuştu.
“Bugün Batı Azerbaycan’dan soydaşlarımız Batı Azerbaycan’a geri dönecekleri günü bekliyorlar. Batı Azerbaycanlıların kendi ata yurtlarına geri dönme hakkının sağlanması herhangi bir devlete karşı toprak iddiasında bulunmak anlamına gelmiyor. Çünkü Batı Azerbaycanlıların kendi ata yurtlarına dönmesi onların doğal hakkıdır ve bu hak tüm uluslararası sözleşmelerle tespit edilmiştir.” dedi.

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Gazeteciler Federasyonu (İGAFED) başkanı Adil KOÇALAN; toplantının önemini anlatarak, Türkiye – Azerbaycan kardeşliğinin derinliğinden söz etti.
“İki kardeş ülke arasındaki bu güçlü ilişki ağı, özellikle Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV’in göreve gelmesiyle; ‘Türkiye neredeyse Azerbaycan oradadır.’ sözüyle askeri, siyasi, eğitim ve ekonomik iş birliği alanlarında stratejik ortaklık düzeyine yükselmiştir. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki medya ilişkileri de, bu yakın iş birliğinin bir parçasıdır.“ dedi.
Devamında ise “Lider diplomasisine ağırlık veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan ALİYEV ile iki ülke arasındaki dostluğu çok farklı bir noktaya taşımışlardır..
Aliyev’in fethedilen sembol şehir Şuşa’ya “Kardaşım Erdoğan ile gideceğim” demesi bu duygusal zemini gösteriyor..“ ifadelerini kullandı.

“TİMBİR ve Birlik Haber Ajansı (BHA) Ortak Medya Platformu çalışmaları ile Azerbaycan ve Türkiye’nin gerçek sesinin tüm dünyaya iletilmesi için şartlar oluşturuldu.
İki ülke arasında medya alanında yakın iş birliği ilişkileri diplomasimizi güçlendiriyor. BHA’nın bu yönde büyük başarılar elde edeceğine inancımız tamdır. “ dedi.
Koçalan, yeni bir dünyanın kurulduğu bu dönemde birlik,beraberliği, bütünlüğü sağlayarak daha çok söz sahibi olmanın zamanı olduğunu söyledi.
İstanbul Gazeteciler Federasyonu olarak, bu iki kardeş ülkenin birlik ve beraberliği için her zaman büyük bir gayretle çalışacağını belirtti.

Forumda, Batı Azerbaycan sürgününü anlatan, özellikle kadın ve çocukların açlık, hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini, şartların ne kadar zor olduğunu görüntüler ile anlatan film gösterimi yapıldı.

Ardından araştırmacı Raşid MUSTAFAZADE’nin moderatörlüğünde, akademisyenler Mehdi GENCELİ, Venera MUSTAFAYEVA ve araştırmacı-yazar Dilgam AHMET’in katılımıyla panel düzenlendi. Panelde soydaşlarımızın sürgün edilmesi ve gelişmeler müzakere edildi.

Plaket, ödül takdimi yapıldı. Manevi hediyeler verildi. Forum, hatıra fotoğrafı çekilerek sonlandı.

Tek Millet İki Devlet

Ermenistan ‘ın yaptığı saldırı uluslararası hukuka aykırıdır. Türk milleti olarak kardeşlerimizin yanındayız. İstanbul Gazeteciler Federasyonu Başkanı, Kanal 34 Yönetim Kurulu Başkanı Adil KOÇALAN adına her zaman kardeş ülke Azerbaycan’ın yanında olduğunu vurguluyor, Ermenistan’ın tavrını kınıyoruz.

Haber: Ahunur YAZICI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.