DOLAR 32,3415 0.18%
EURO 35,1451 -0.13%
ALTIN 2.240,24-0,13
BITCOIN 2034749-7,67%
İstanbul
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İSTANBUL HAVALİMANINDA YOĞUN MESAİ

İSTANBUL HAVALİMANINDA YOĞUN MESAİ

ABONE OL
Kasım 20, 2021 09:24
İSTANBUL HAVALİMANINDA YOĞUN MESAİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa’nın en yoğun meydanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’nda hızlı, kesintisiz ve güvenli uçuşun sağlanması için kritik görev üstlenen hava trafik kontrolörleri, yılın 365 günü 24 saat kesintisiz olarak yoğun mesai harcıyor.

Türkiye’nin en yoğun havalimanında tek ekrandan son teknoloji operasyon

Türkiye’nin dünyaya açılan konumundaki İstanbul Havalimanı’nın lale figürlü ödüllü kulesinde görev yapan hava trafik kontrolörleri, günün yoğun saatlerinde neredeyse dakikada bir uçağın iniş ve kalkış operasyonlarını gerçekleştiriyor. Aynı anda 25, toplamda ise vardiyalı olarak 120 personelin görev yaptığı hava trafik kontrol kulesi, İstanbul Havalimanı’nın da devreye girmesiyle birlikte son teknoloji cihazlarla donatıldı. Böylece trafik hem güvenli hem de hızlı bir şekilde yönetilebiliyor.

“Görevimiz emniyetli bir şekilde uçakları idare etmek”

Hava ulaşımında kritik rolü bulunan hava trafik kontrolörlerinin çalışma sistemine ilişkin bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Hava Trafik Müdürü Hilmi Ayaz, “Bizim öncelikle hava trafik kontrolörleri olarak görevimiz emniyetli bir şekilde uçakları idare etmek. Biliyorsunuz iniş ve kalkışlar esnasında kaza kırımları sıklıkla yaşandığı bir durum var. Bunları bir çok kez yaşamışızdır ama öyle bir şey yaşamak istemeyiz. Böyle büyük bir havalimanında çalışmak bizler için büyük onur. Tabi Avrupa’nın böyle trafiği fazla olan bir yerde çalışmak da biraz meziyet istiyor. Bu meziyet içerisinde de arkadaşlarımız gerekli eğitimleri tam manasıyla almaları gerekiyor. Bunlar personel seçiminden başlayıp eğitim sürecinde ve burada çalışma esnasında da bunlar gözetilip eğer yeterli değilse yeterlilik belgesi verilmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’de aynı havalimanı içerisinde iki tane kule olan ilk havalimanıyız”

Türkiye’nin ilk ve tek çift kulesine sahip havalimanının İstanbul Havalimanı olduğuna dikkat çeken Ayaz, “Atatürk Havalimanı’nda daha küçük daha dar alanda daha fazla trafik yapılmaya çalışılan bir yerdi. İhtiyaç olarak da tabi ki daha büyük bir havalimanı olarak İstanbul Havalimanı’na ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaca binaen de böyle büyük bir proje gerçekleştirildi. Orada yapılan trafik burada böyle büyük bir alanda, pistlerin birbirine paralel, aynı anda iniş ve kalkışların yapılabileceği, Avrupa’da sayılı Türkiye’de de ilk kez yapılan paralel yaklaşma yapıldığı sisteme sahibiz. Burada geçen yıl 18 Haziran 2020 itibariyle üçüncü bir pistimiz açıldı. Onunla birlikte ikinci bir kulemiz daha var. Burada Türkiye’de ilk, Avrupa’da da sayılı 5’e giren aynı havalimanı içerisinde iki tane kule olan yerlerden birisiyiz” ifadelerine yer verdi.

‘Pardon yanlış yaptım’ deme şansınız yok

Yaptıkları mesleğin hata telafisinin olmadığına dikkat çeken İstanbul Havalimanı Hava Trafik Müdürü Hilmi Ayaz, “Bu işin bir kere ‘Pardon yanlış yaptım, yanlış döndünüz’ deme şansınız yok. Onun için arkadaşların bu stresi çok iyi bir şekilde yöntemleri gerekiyor. Bu konuda da eğitimleri bu eğitimleri alıp daha sonra da bu stresli ortamı çok uzun üre yaşamasınlar diye iki saat çalışıp iki saat dinlenmeleri gerekiyor ki kafaları daha verimli halde olsun. Dikkat gerektiren bir işimiz var. O dikkati tam manasıyla kendini verip yapamazsa ister istemez daha farklı şeylere sebebiyet verir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.