BY Protokol Dergisi tarafından düzenlenen 15 Eylül 2021 tarihinde Cemile Sultan Korosunda organize edilen 2. Avrupa ödül töreninde, halkla ilişkiler tarihine farklı bir bakış açısı getirmesi ve iletişim alanına yapmış olduğu katkılardan dolayı Kıbrıslı yazar, Emine Kazan ödüle layık görüldü.
Halkla ilişkiler tarihini farklı bir bakış açısıyla işleyen “Eski Türkler’de ve Osmanlı’da Halkla İlişkiler” isimli kitap yayınlandı. Tarihin, bir halkla ilişkiler uzmanının gözüyle yeniden yorumlandığı kitapta, günümüz halkla ilişkiler kurumları ile ’Eski Türk Devletleri ve Osmanlı Devletindeki iletişim kurumlarının kıyaslanması da dikkat çekiyor. Emine Kazan, bu kitabın amacının iletişim, özellikle halkla ilişkiler tarihine kapı açmak olduğunu söyledi. Kitap genişletilmiş ve yeni baskısı ile raflardaki yerini alacak.
Platon’un ‘Devlet’ adlı eserinde, Sokrates: “Devlet, Bütünlüğünü kaybetmediği ölçüde genişlesin, kabul; Ama bütünlüğünü, birliğini boğacak kadar da genişlemesini istemiyoruz…” der. Peki ya bir devlet, Sokrates’in istemediği kadar genişlerse ve buna rağmen de bütünlüğü, birliği bozulmasın isterse?.. ‘Halkla ilişkiler’ kavramının önemi, Sokrates ve onun Yaşadığı dönemde bugünkü kadar kavranabilmiş miydi bilinmez; ancak şu bir gerçek ki, Eski Türkler ve devamı sayılabilecek Osmanlı imparatorluğunda bu kavramın öneminin hemen herkes farkındaydı. Yoksa bugün 600 yıl ayakta kalmayı başarmış bir imparatorluktan söz etmek pek kolay olmayacaktı.
Tarih boyu ‘göçebe’ yaşamı sürmüş Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi ve burada yüzyıllarca ‘devlet’ olarak kalması, her açıdan hem ilgi çekici hem de hayret vericidir. Pek çok tarihçi için ise bu tablo, bir ‘hazine’ görünümündedir. Türklerin tarihi araştırılırken, onların birbirleriyle kurdukları iletişimde, diğer milletlerden şaşırtıcı bir biçimde farklı davranışlar sergilediğini göz ardı etmek doğru olmaz.
İşte, Eski Türkler ve Osmanlı Devleti’nin yapısındaki hiyerarşinin, ‘yöneten-yönetilen’ arasındaki mükemmel uyumla birlikte nasıl şekillendiğini; Yüzyıllarca ayakta kalmayı başarmış olan Türklerde ‘halkla ilişkiler’ dişlilerinin nasıl çalıştığını elinize alacağınız bu kitapta bulacaksınız.
Emine Kazan kimdir?
Emine Kazan 1978’de Adana’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Adana’da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden “Halkla İlişkiler Uzmanı” olarak mezun oldu. İş hayatına Hürriyet Gazetesi Ekonomi servisinde muhabir olarak başladı. Araştırmaya olan ilgisinden dolayı Dünya Grubuna ait “Popüler Tarih Dergisinde” araştırma yazıları yazmaya başladı. 2007 yılında Halkla İlişkiler Tarihini konu alan “Eski Türkler ve Osmanlı’da Halkla İlişkiler” kitabı ilk kitabıdır. Doğuş Üniversitesi Kurumsal İletişim biriminin kuruluş aşamasında görev aldı. 2012 yılında Doğuş Üniversitesinde İşletme alanında Yüksek Lisansını “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinin ve Tüketici Davranışları Üzerine Etkisi”ni araştıran bitime tezi ile mezun oldu. Halen Uluslararası Ekonomi dergileri ve haber sitelerinde yazılar yazmakta ve iletişim danışmanlığı yapmaktadır.
18.00 de başlayacak olan ödül töreni, BY Protokol Dergisi okuyucuları, protokol üyeleri ve çok sayıda akademisyeni bir araya getirecek. Zafer Kiraz’ın sunumuyla gerçekleşecek olan ödül töreni öncesi açıklama yapan BP Protokol Yönetim Kurulu Başkanı Barış Yazıcı, “Bu ödül ile Avrupa ve Türkiye arasındaki bağı güçlendirip, yaşanan pandemi sürecinde akademisyenler ve iş insanları dahil olmak üzere pek çok sektör ve insanımızı alanlarında teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Ödül töreninin tertip edilmesine Kayseri merkezli Sedat Kılınç İnşaat Anasponsor olarak destekleriyle yanımızda yer alıyor. Törene katkı sağlayan Sedat Kılınç İnşaat’a ve diğer alt sponsorlara da teşekkür ediyoruz” dedi.